SNS nomináciu R. Huliaka na šéfa envirorezortu nezmení

19.10.2023 Bratislava

Bratislava 19. októbra (TASR) - Strana SNS trvá na nominácii Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia. Vyzvala hlavu štátu, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie. Reagovala tak na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka do funkcie šéfa envirorezortu. TASR o tom informovala hovorkyňa Zuzana Škopcová.

"Vyzývame prezidentku Slovenskej republiky, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky. SNS, poslanecký klub, ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení," uviedla Škopcová.

Vyjadrenie prezidentky berie SNS na vedomie. Strana pripomenula, že získala mandát v parlamentných voľbách, je koaličným partnerom a má plné právo konať v personálnej oblasti. Ako podotkla hovorkyňa, SNS takisto nepripomienkuje, či má byť líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka podpredsedom Národnej rady SR a rešpektuje výsledky volieb.

"Chápeme, že okolie pani prezidentky na čele s pánom Rizmanom sa bojí, že začne preverovanie financovania projektov, na ktoré boli peniaze neefektívne vynaložené," poznamenala SNS v stanovisku.

Partner prezidentky Juraj Rizman reagoval, že environmentálne a advokačné organizácie, v ktorých pôsobil takmer 30 rokov, žiadne peniaze od ministerstva životného prostredia nebrali. "Ani ja, ani organizácie, pre ktoré som pracoval, sa teda nemajú čoho báť," skonštatoval. Vyhlásenia, ktoré ho spájajú s rozhodnutím prezidentky nevymenovať nominanta SNS za ministra novej vlády, pripisuje dezinformačnej povahe kandidátov strany.

Prezidentka Čaputová vo štvrtok informovala lídra Smeru-SD Roberta Fica, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Huliaka za ministra životného prostredia. Fica požiadala o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády. Rozhodnutie zdôvodnila ústavnoprávnymi dôvodmi, ktoré neumožňujú Huliakovi zastávať post. Tvrdí, že jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.
 

Vyberte región